Výsledky studia analýzy lidství

Sociální interakce MHD a v

10. 6. 2009 10:29

Když stojíte v metru nebo autobuse

Když stojíte například vedle mě v metru, naprosto mě nezajímáte. Nenavazujete žádný kontakt ani pozdravem. Prakticky proto aby jste nemuseli zdravit každého. Zajímám se pouze a vy nejspíš také - o to jestli jste pro mě nebezpeční nebo ne a zda stojíte v mé soukromé zóně, která má velikost podle zalidnění prostoru. Osobně mi dosti vadí když v prázdném vagoně metra stojím v rohu a někdo přistoupí velice těsně ke mě. Pak odstupuji nebo jsem ve střehu. Ve střehu jsem prakticky pořád i v plném vagoně - hlídám si věci a tašku s notebookem. Kolikrát jsem viděl jak neznámý klučina vytrhl někomu tašku a jednoduše utekl. Stejně tak vám tašku odcizí v davu ještě více nenápadně - bez běhu.  V metru se samozřejmě vyskytují i speciální typy lidí - např. lovci žen. Ale ty potkáte všude. Pak jsou zde asociálové, kteří neváhají vykonat v metru svou potřebu nebo dělat sociálně patologické činy. Zároveň v MHD dochází k flirtovací a pudové až sexuální interakci. Často maskované, často neopětované. Občas viditelně podařené. Žebráci a bezdomovci - to je klasika. Občas nějaký ten žebrající vagony procházející harmonikář. Na další zastávce zastaven městskou policií a obušky zbit na zemi. Tak to prostě v MHD chodí.

Sociální interakce na Blogu

Zatímco, když něco napíšete sem na internet nebo na můj blog - jste mnohem blíže ze sociálního hlediska. Spojuje nás zde mnohem více faktorů jak v autobuse, protože v autobuse jsou to faktroy samozřejmé a automatické. Dnes už lidi nepojí věci jako - je člověk jako já - je to spojenec a přítel. Nebo nacionalismus - je to čech jako já. Nemá to smysl, protože jsou všude češi/moraváci/slezané jako vy. Zatímco v cizině si Čecha vážíte v ČR je pro vás vzduch.

Tiší čtenáři blogů

Proto je tu fenomén tichých čtenářů blogů. Je to pro ně něco jako když jsou v metru. Nemají proč reagovat do Blogu oni jsou tu jen návštěvníci v davu. Tak se také cítí a tak mě a sebe chápou. U jednoho bloggera kde je návštěvnost téměř 1000 lidí denně napíše do diskuze nebo komentrářu 5-10 osob. Ti ostatní jsou vzduch.

 

Zobrazeno 1685×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio