Výsledky studia analýzy lidství

Islám-naboženství

1. 12. 2009 16:47
Rubrika: Teorie | Štítky: Islám , kritika , náboženství , popis islámu , víra

Islám jako náboženství - polemika

Dnes se malinko opřu do Islámu. Je to kritika povrchní - a je založena na výkladu islámu jen malým procentem vyznavačů.

Informace nečerpám z koránu, ale přímo od muslimů - věřících a zejména české komunity z několika českých webů o muslimech a islámu. Samozřejmě je každá víra založena na výkladu vyznavačů. Tedy většině. Negativa má i křesťanství - používají se metody jako - bůh říká, ježíš říká, mohamed říká atd. Použití autority na podklad významu a hodnoty vět se používá i v marketingu.

Potřebujeme u nás v ČR Islám?

Můj osobní názor je, že nikoliv. Křestaňství je modernější a pokročilejší alternativou. Přechod na Islám je krok zpět. Je méně kulturní, méně tolerantní, více progresivní až agresivní. Neváhá použít síly k šíření a krátkodobé výsledky upřednostní před budoucími následky a soužití víry a komunity lidí. U nás je křesťanství přirozené a je na něm založena i kultura. Muslimská kultura má odlišné hodnoty a řekněme, že méně civilizované - díky Islámu a jeho výkladu.

Šíření islámu

Islám patří do náboženství šířících - mají pevně zakotveno šíření víry a je na ní také založen úspěch. K násilí při šíření dříve přistupovalo i křestaňství. Osobně nemám šířící se náboženství rád. Dobrá a zdravá filosofie/víra se šíří sama.

Korán nebo Bible

Samozřejmě bych mohl porovnávat tato dvě díla, ale korán jsem nečetl a ani číst nehodlám. Prozatím.

Hodnotím víry podle jejich věřících a toho jak ji mezi sebou šíří, protože to je nejjednodušší cesta.

Filosofie Islámu - negativa

Stručně a jednoduše je Islám hodně podobný křestaňství před 500ti lety. Je hodně mužský, s důrazem na dominantní roli muže a konečným osudem ženy. Ve výčtu kultruních negativ skončím tímto přehledem
  • Islám se zajímá o čistotu a špinavost

  • - z toho pramenící konflit nečistoty lidí a dojití cesty k očištění se - negativní pohled na život na zemi - všichni jsme odsouzeni a jediná záchrana je očištění
  • Islám chápe ženu jako domácnost

  • - žena = domácnost a vše co s tím souvisí.
  • Islám chápe muže manžela jako ředitele domácnosti a života ženy

  • - bez svolení manžela nesmí téměř nic.
  • Islám není tolerantní k cizím vírám - je pouze jeden bůh. V podstatě by nemělo být tolerantní k ostatním vírám ani křestaňství.

  • K nevěřícímu může muslim přistoupit pouze na základě dohody. Bez ní, jste prakticky zvíře bez práv a muslim Vás může podvádět, využít  či zabít bez toho aniž by se to příčilo jeho víře.
  • Islám trpí přílišným přesným výkladem koránu a z toho plyne mnoho nesmyslů. Oproti křestaňství, které bibli nebere tak doslovně a vyvíjí se.

  • Islám ani muslimové nejsou zvyklí na kritiku!

  • Islám toleruje fanatismus

Islám jako zdroj hygieny

Nejspíše z historického vývoje byla zavedena v této víře neustálá očista vodou. Před modlitbami a speciálními očistnými modlitbami, což zamezovalo přenosu infekcí a nemocí. V dnešní moderní společnosti to již není potřeba a je to tak jen součástí rituálu.


Zobrazeno 2249×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio